Skitungar.....

Japp, det är vad vi har några stycken av just nu....skitungar! Världens goaste skitungar förvisso:-D
Så här är det: Vi hade det vanliga lördagskvälls-myset med gottis, lösgodis, chips och ostbågar + mina nybakta kakor. De flesta av barnen var i allrummet och åt sitt gottis till en film, inget ovanligt alls en lördagkväll....

Alice, Oliver och Thor nattades runt kl. 21 och Nellie sov redan. De större fick vara uppe ett tag till.
Strax före kl.24 kom Alice upp....fortfarande inget ovanligt med det, händer varje kväll/natt att nån kommer upp runt den tiden....
Vi kollade på film och bad henne gå och lägga sig igen,vilket brukar funka utan problem annars men inte igår....?
Hon envisas med att jag ska följa med henne till sängen så då gör jag det:-) Ser att det ligger nåt på sängen och undrar tyst för mig själv "vem fasiken har lagt grus i Alices säng??" För i mörkret vad det grus det såg ut som....men ett närmare titt och det visade sig vara spyor! Halva sängen var täckt med spyor och inte en droppe på Alice - bra jobbat! In i badrummet och verkligen kolla om Alice behövde en dusch men nej...hittade verkligen inte spyor på henne:-D Bädda rent i sängen och hon somnade om direkt:-) Detta upprepades en timme senare:-(
Inte lika mycket spyor men det behövdes dock rengöras i sängen igen. 2 gånger till spydde hon men det var inte mycket som kom tack o lov.
När vi väl lagt oss i vår säng och somnat (vet i fasiken vad klockan var) så var det dags igen....Jag vaknar instiktivt av ett hulkande ljud, förstår att nån ligger i vår säng mellan mig och Peter, jag tar tag i denna nån...som visade sig vara Oliver, och ställer honom blixtersnabbt på golvet bredvid sängen för att slippa få spyor i vår säng! Han spyr ner sin tröja och golvet men vår säng klarade sig:-)
In i badrummet och tvätta Oliver och sen lägga skyddande handdukar på soffan där Oliver fick ligga. En hink bredvid och han somnade direkt. Jag kunde inte lägga mig direkt utan satt vid datorn ett tag och tur var väl det för Oliver spydde 2 gånger till men var så duktig att han träffade hinken båda gångerna:-)
Jag la mig till slut i soffan och sov där de tidiga morgontimmarna tills alla andra barnen väckte mig runt kl.8.
Alice var hur pigg som helst och fick även i sig lite frukost. Oliver ville äta men vände vid bordet och gick till hinken och spydde istället:-D
Oliver har varit som en bojsänke nästan hela dagen och legat i soffan bara. Han är helrutten i magen och så fort han fiser så tror stackaren att han har kissat men det är annat än kiss som kommit och det luktar inte gott:-D
Jag hade tur att få en tvättid så jag kunde tvätta alla sängkläder mm i alla fall:-)
Nu har Oliver ätit 2 portioner middag och verkar ha återhämtat sig och piggnat till fint....förutom bajseriet då, spår av det finns kvar fortfarande:-D
Wilma, Jennifers kompis sov ju hos oss så de större barnen fick stanna i nedre våningen idag. Ringde givetvis Wilmas mamma imorse och förklarade situationen ifall hon kanske ville hämta Wilma på en gång men Gunilla behöll lugnet och lät Wilma vara kvar och leka ett par timmar till:-) Smittan kommer ju oftast innan någon börjar spy så har Wilma blivit smittad så blev hon det redan igår innan våra små började spy;-)


En pigg Alice som har kollat i sin pärllåda:-)


En utslagen Oliver...

Peter lagade middagen idag och det blev hans goda köttgruta med ris:-)
Victor är i en period nu och vill äta blodpudding helst varje dag:-D Så var det även idag.

Jag är inte kräsen när det gäller mat. Jag kan även smaka på sånt som ser riktigt äckligt ut, bara jag vet vad det är förnått. Jag gillar till och med lever:-D Inte så konstigt kanske då jag är uppvuxen med det, mamma lagade ofta levergryta och leverbiffar när vi var små:-) När vi var på semester i höstas så smakade jag kanin. Det låter inte äckligt alls men utseendet på den kaninrätten var bland det vidrigaste jag sett! Det var som en grillad bajsklump som låg i nån spy-liknande sörja...riktigt vidrigt såg det ut som:-D Men när de sa att det var kanin och en av team-killarna smakade på det så gjorde även jag det och själva köttet var helt okej...sörjan var inget för mig däremot:-)
Men det finns någonting som aldrig never ever kommer in i min mun! Och det är just blodpudding!
Jag har aldrig ätit det och kommer aldrig att göra det.... någonsin! Jag kan sträcka mig till att steka blodpudding till barnen men thats it.
När jag tänker på äcklig mat så får jag tydliga minnen från min skoltid i Finland:-) Jag gick ju i skolan där 1-7:an och jag kan säga en sak....det var som att gå i en stenhård militärskola jämfört med svenska skolan! Skillnaden var som dag och natt! Så ni som tycker att skolan här är jobbig...snälla gör inte det för det är rena rama semester här;-)
Hur som helst så ända upp till klass 6 hade vi matvakter. Man hämtade maten hos mattanterna och det de gav dig det skulle också ätas upp punkt! Att försöka komma med att man inte gillade maten var bara att glömma, det skulle ätas upp oavsett! Det fanns en rätt som var såå hemsk....ostsoppan. Varje gång den soppan serverades så var det alltid några elever som spydde...så illa var det:-( Det var himmelrike att börja i 7:an där man faktiskt fick ta mat själv och till och med kasta det man inte av nån anledning åt upp *wihii*
När jag gick i 7:an så började jag visa mina rebelliska sidor! Jag skolkade 39 timmar innan höstterminen var slut och undrar lite hur det hade tacklats här i en svensk skola...? I Finland fick jag sitta över 2 tim varje tisdag och torsdag tills jag hade suttit ihop vartenda timme jag hade skolkat!! Tror ni att jag skolkade nåt mera....näää, faktiskt inte:-D
Nu för tiden är de säkert lite snällare i de finska skolorna....fast jag tror fortfarande att kunskapsnivån i skolorna där är högre än i sverige;-)

Nu fortsätter vår söndagskväll.....kram kram:-)

Kommentarer
Postat av: Birgitta å Kocken

Oj, oj med magsuka barn! Men dom små brukar repa sig fort. Blopudding ja, näe, det äter jag inte! Och kanin, absolut inte. När jag väntade min yngsta doter, hade vi fått en kanin av en vän, och jag skulle laga till den. MEN, den såg ut, som ett foster! Det var bara den större dotern, som åt.Med god aptit!

Jag har varit mattant i över trettio år, men ALDRIG försökt tvinga ett barn att äta upp! Hemskt!

Ha nu en skön söndagkväll! Kramar♥

2011-01-23 @ 18:51:26
Postat av: Ida

Vad jobbigt med magsjuka, verkligen inte roligt.

Hoppas barnen snart är pigga igen:)

Ska bli roligt att fortsätta följa er och de andra familjerna i Familjen Annorlunda, bästa programmet:)

Ha nu en riktigt skön söndagskväll:)

2011-01-23 @ 19:07:49
Postat av: Annika

Jag är lika gammal som du och har också gått i skolan i Finland - dock inte lika sträng skola som den du gick i ;-). Men jag håller med om att skolan här i Sverige är slappare, och jag förstår tex inte varför man får betyg först i högstadiet (8:an, tror jag?). Massor med ungar här som går ut 9:an med icke godkända betyg, jag förstår helt enkelt inte hur det är möjligt. Kan knappt läsa ens! Men strunt samma, jag tänkte bara säga att det fanns en maträtt som jag hatade när jag gick i skolan och det var leverlåda, usch. Hundmat, enligt mej! Det luktade illa i hela matsalen när det serverades leverlåda, knappt så jag klarade av att gå in dit. Urk... Min svenska man har smakat leverlåda när vi varit i Finland och han tycker det är gott!

Blodpudding har jag lärt mej äta här i Sverige :-). Ingen delikatess kanske, men helt ätbart :-).

2011-01-23 @ 19:19:18
Postat av: mamma x 4 i finland

Jag är några år yngre än dig och gick i skola på landet, med utropstecken. Vad jag minns blev vi inte tvingade att äta, men vi fick inte bara säga att man inte gillade det och gå. Snällt fick man vänta tills alla ätit. Högstadiet var det annat där åt man knäckebröd =)Åtminstone idag i förskolan (5-6 år) får man inte ta knäckebröd om man inte ätit sin mat, men nog i skolan. Det är visserligen en liten byskola på dryga 40 elever som äldsta dottern går i. Krya på er!

2011-01-23 @ 19:21:24
Postat av: Anonym

Visst är det äckligt när ens barn kräker! Ens barn blir ju olyckliga och man som vuxen står där med allt saneringsansvar! Detta här med kräk och spyor går alla föräldrar igenom någon gång då och då och det är lika äckligt varje gång. Jag var ensamstående med mina barn och jag kunde ibland känna vanmakt någon gång då och då när barnen var sjuka och kräktes, att jag fick ta allt ansvar, att jag inte hade någon som avlastade mig. Nej det var bara att bita ihop och göra det bästa av situationen. Tack och lov så hade jag tillgång till egen tvättmaskin och var inte hänvisad till gemensam tvättstuga. Tack och lov är detta med sjuka barn en historia nu för mig, för mina barn är nu vuxna och klarar sig själv (nåja kanske inte alltid.....)

2011-01-23 @ 19:30:37
Postat av: Emma

Om det är vinterkräksjuka så är det spyorna och bajset som sprider smittan, den smittar inte i förväg. Hoppas ni slipper några fler magsjuka barn, här hemma har vi nyss blivit friska!

2011-01-23 @ 19:48:48
Postat av: Mamma Mia

HEJ! Jag har följt din blogg ett tag, med stort nöje! Är så kul att höra om er härliga familj! Trots att ni är så många fler än vi, så känner man igen mycket. Du är en "cool morsa" tycker jag, du tar det mest med stort tålamod...Magsjuka är bland det jobbigaste jag vet, man lider med barnet och hoppas innerligt att själv inte bli drabbad...Nu ser jag fram emot ett nytt avsnitt av "Fam Annorlunda" imorgon, tills dess kan jag ju läsa din blogg! :D Kram

2011-01-23 @ 19:50:35
Postat av: Linda

åh nej vad jobbigt =( vi har oxå haft kräksjukan här... först jag, sen dottern, sen sonen sen sambon... =( nu är vi nog äntligen återställda.

2011-01-23 @ 19:53:44
URL: http://www.lindisen81.blogspot.com
Postat av: mia

buuh... jag har också gått iskolan där och det är verkligen mycket värre där än här i sverige!

2011-01-23 @ 20:12:12
Postat av: monika

Måste säga att jag gillar gräddstuvad levergryta mums gott ,kanin nja undviker gärna sånt,blodpudding mums gott tillsammans med potatisplättar och lingonsylt,är annars ingen kräsen person men palt är nått jag absolut inte gillar,men annars provsmakar jag gärna allt vad jag kommer åt och ser i både hem och i butiker L



Kram på er ..

2011-01-23 @ 20:15:49
Postat av: Lena

Jag jobbar som lärare i Sverige. I jämförelse med Finland har de svenska eleverna mycket lägre betyg. Man kanske skulle ta sig till Finland på studiebesök och lära sig ett och annat. ;)

2011-01-23 @ 20:16:48
URL: http://lenovitch.blogg.se/
Postat av: Mary

Maffigt stor pärllåda. Kul med kreativa barn:)

2011-01-23 @ 21:34:02
URL: http://justinlife.bloggplatsen.se
Postat av: matilda

ett tips för att inte sprida smitta bland era barn: låt alla barn svälja tio vitpepparkorn var med vatten! det funkar skit bra! i vår familj har de fungerat varje gång någon blivit magsjuk, det har inte smittats vidare! de är enkla att svälja med, jättesmå!

2011-01-23 @ 21:40:39
Postat av: Annica

Hoppas ni andra klarar er för magsjuka är inte kul och i synnerhet inte i ens egen säng. Den här säsongen har vi lyckats få det 4 ggr! Vi har köpt engångsplasthandskar på apoteket nu. Riktigt skönt då slipper man ta i det på samma sätt iallafall. Krya på er!

2011-01-23 @ 21:41:18
URL: http://mizhakatt.bloggplatsen.se/
Postat av: Anonym

har skickat en gång redan, men blev nått fel, kan vara så att detta postas två gånger nu, skulle verkligen älska om du kunde fota din kyl o frys eller alla matvaror ni gör av med på en vecka! snälla:)

2011-01-23 @ 22:22:44
Postat av: Ingela

Åh vad hemskt med denna magsjuka som slår till då och då hos er, lider med dig/er! Januari är en riktig magsjukemånad sägs det - tur att den är över snart. Krya på er!

2011-01-24 @ 00:08:27
URL: http://famjarestedtandersson.blogg.se/
Postat av: annsoh

Jätte fin blogg! :)

Hur är det med dig!?

2011-01-24 @ 00:43:03
URL: http://annsoh.blogg.se/
Postat av: Sofia

Stackare, hoppas alla håller sig friska.

2011-01-24 @ 01:44:20
Postat av: susanne

som mamma till 8 mins jag..... magsjukan var väl det man mest "skydde" ja jag gillar den fortfarande inte fast vi bara har 3 hemma nu..

Hoppas ni tillfriskant!

2011-01-24 @ 08:30:33
URL: http://sibyllanshemligheter.blogspot.com/
Postat av: Anette

Ja, jag har ju själv gått i en relativt stor skola i Finland och kan ju hålla med om att reglerna var ganska hårda då på 70-talet:). Men det tycker jag är helt ok! Idag är de ju nog lite slappare, men i mina barns skola måste dom nog också smaka på allt, dock inte äta upp allt! Sallad måste de också äta:). Kunskapsnivån är helt klart hög (enligt undersökningar också), och jag tycker att man kräver ganska mycket av barnen redan från början. Mina barn har 3-4 läxor varje dag! (från 3:an och uppåt).



Blä för spysjuka!! Hoppas att ingen fler får den då...

2011-01-24 @ 09:02:44
Postat av: ★Hanna- Lucas mamma★

De va ju skitsmart! Hade det varit så på min skoltid hade jag INTE skolkat så mycket som jag gjorde och kanske skulle ha lärt mig nåt :P

2011-01-24 @ 09:22:53
URL: http://lucasochmamma.wordpress.com
Postat av: Jeanette

Magsjuka/vinterkräksjuka= Samma sak!!

Smittar INTE innan det bryter ut, smittan finns i kräk/bajs.......MEN det smittar MINST 2 dagar EFTER du blivit frisk. Det är därför det är så viktigt att man håller barnen som varit sjuka hemma. Och man ska hålla syskon till sjuka barn hemma OCKSÅ!

Krya på er!!!!

2011-01-24 @ 09:39:53
Postat av: Sjubarnsmamma

Blodpudding är något som jag aldrig i mitt liv kommer att äta. Jag brukar inte säga att mat är äckligt men det är det!

Hoppas Lille Oliver snart blir bättre. Inget roligt med att vara sjuk.

Kram kram

2011-01-24 @ 10:12:16
URL: http://www.sjubarnsmamma.com
Postat av: Sara

Kan du lägga ut receptet på köttgrytan? Skulle bli jätteglad!

2011-01-24 @ 15:04:13
Postat av: Mia

Hej!

Jag fyller tjugosex år i år och ända upp i sexan så blev vi tvingade att äta upp det som vi fick på tallriken. Här i Sverige! Detta var grymt jobbigt för mig som absolut inte tyckte/tycker om kött, så jag fyllde mina servetter med maten och knölade ner i blomkrukorna på bordet. Kan tänka mig att dom platsblonmmorna inte var någe mysiga alls efter dom åren ^^

2011-01-24 @ 19:11:57
Postat av: Sara - 3 barnsmamma

Blodpudding är riktigt gott! :-)

Jag har alltid dissat sylt till blodpudding och har alltid använt ketchup! det är riktigt smarrigt. låter kanske inte så gott, men det är det! :) Låt Victor prova det om han inte har det redan.

Mina barn får alltid ketchup till, så min sambo försöker alltid övertala mig att det är SYLT man ska ha.. hehe

2011-01-24 @ 20:14:21
URL: http://saravestin.blogg.se/
Postat av: Cecilia

Har varit ute och gått skön runda var hälsa på en vän nere på Skälby . Vart omlagad på vc e skönt nu vara så tjockt o varmt . Är så trött på ha jämt ont . Men e bara bita ihop se blir bättre . Ingen hjälp hemma får allt göra själv . :( Fråga dottra gå ut med hund nej hon mår inge bra .. Hon har skolkat i dag var skolan ca 1 lektion sedan kommer hem sitter fram för tven o datan men inte vara i skolan .. Jag får ingen kontakt med henne bara fräser mot mig , kommer tjata om pengar kommer inte få några heller ser ut som fan i hennes rum börja hjälpa till utan massa larv o tjafs då kanske . Inte detta år slår in ... Första borde man veta att man borstar håret innan man går till skolan o tänderna Nej inge av de börja hela tiden skrika o bråka inte komma i tid heller . De här ingen bra start. Emma sa måste du hela tiden skrika man får ont i huve av dig , gapar hon ännu mera , slänger hårt i dörren så larv kom inte säg de är åldern så larvig bör man inte vara .Hennes pappa tar ju hennes parti säger jag hackar på henne menar att hon ska väl fan ta vara ren går i skolan kan inte vara skitig o ren då får man inga kompisar .Visst duschar men resten då? Nej inte hon . Undrar vad han säger när jag säger har varit hemma mer än hela dagen en lektion resten hemma tror han oxå blir sur på henne .?







kl. 22.00







Vilken dag har bara rusat i väg. har varit massor att göra . Plus jag har kollat på familjen annorlunda gillar Peter o Mirka de är bästa familjen helt ,med sina 10 barn .

2011-01-24 @ 22:00:52
URL: http://avatarmamma.bloggplatsen.se/
Postat av: Michaela Lejonberg

Fy för sjuka barn!

Har haft en son som legat i hög feber i helgen. Trodde ett tag i lördags att det skulle bli en tur till sjukhuset:( 40,4 låg tempen på! Och han hade så ont i kroppen och var jätterisig, men efter lite ipren så somnade han till slut och sov HELA natten!

I 3 dagar har febern envisats, hoppas på feberfritt idag, så han kan gå till dagis imorgon!



Hoppas ni andra slipper magsjukan nu! För det är ju 10ggr värre att få magsjuka än att få feber!

Postat av: Inga-Lill

Jag har gått i sverige i skolan å vi fick maten slängd på våra tallrikar å sen hade vi matvakter som gick runt borden å tvingade oss att äta upp ALL mat. Inget fick finnas kvar på tallriken när vi lämnade disken. Vi brukade ha plastpåsar med oss som vi smugglade maten i å sen la vi påsen under tröjan å tanterna berömde oss ofta för att vi var så duktiga som aldrig kastade nå mat. :D



2011-01-25 @ 11:03:15
Postat av: Stina

Hej! Hittade för första gången till din blogg idag :) Shit vad många ungar du har, beundrar dig och din man! Nu till det jag läste.. Jag älskar leverbiffar!! Min mamma mal ner lever ihop med rå potatis och gul lök, sen steker hon färsbiffarna, kryddar med salt och vitpeppar. Är det så du äter dem med? :) Skriver med min bloggadress men bloggar inte längre så du kan om du vill svara här :) Många brukar vilja se ansikte på folk som skriver till dem! Ha en bra dag!

2011-01-26 @ 12:02:48
URL: http://staiina.blogg.se/
Postat av: ella

Terve!jag skolkade hela högstadiet här i sverige men ingen brydde sig.helt fel av skolan ju:(så här i efterhand tycker man någon borde brytt sig om d.

tror ej det är så i finland nu mina kusiner har då aldri sagt det är nå jobbigt=)va väll så när pappa va liten då var d noga att äta upp oavsett om man ej ville,hih men kan ej va så nu ju.kram

2011-01-28 @ 13:50:05
URL: http://farytaleinblue.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0